vždy kvalitní, čerstvé a lokální   

O nás

(zde níže kopie textu, který byl uveden jako "článek" v aktualitách, ale několikrát se mi stratil a znovu objevil a přesto, že je načten v sekci aktuality, na webových stránkách se nezobrazuje, proto ho prozatím vkládám sem)

BISTROT CATHERINE prezentuje nejen novou formu rychlého občerstvení, ale současně představuje novou formu podnikání - SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ.


K čemu jsme se zavázali a v čem jsme výjimeční? Zeptali jste se nás a my odpovídáme:

     ANO, používáme KVALITNÍ suroviny, i když jsou dražší.

     ANO, vaříme denně ČERSTVÉ pokrmy, i když je to složitější.                                              

     ANO, upřednostňujeme LOKÁLNÍ dodavatele, i když je to dražší a složitější.

     NE, nepoužíváme chemická aditiva, syntetická barviva, ani glutamáty.

     NE, nepoužíváme palmový olej, GMO, masoxy, suché směsi, ani jiné náhražky.

     NE, nekupujeme hotová jídla od jiných dodavatelů, protože chceme mít plnou kontrolu nad  

      vším, co Vám nabízíme.


Ptáte se, proč to všechno děláme?

Protože chceme změnit svět!!!

Až se dosmějete, čtěte dál, protože my to myslíme vážně.

Nechceme dále zavírat oči před zabíjením orangutanů na Borneu a likvidací deštných pralesů po celém světě, jen proto, aby naše čokoláda byla o pár halířů levnější. Nechceme být ovcí ve stádu, které je manipulací udržováno ve stavu nevědomosti a lhostejnosti vůči zvěrstvům, které se v potravinářském průmyslu dějí. Nám už „nikdo“ nenamluví, že éčka jsou neškodná, že by přeci „nikdo“ nepovolil jejich užívání, kdyby byla karcinogenní. Nevěříme lžím o tom, že Nutella prodávaná v Čechách má jiné složení kvůli krajovým zvyklostem. Nesmířili jsme se s tím, že jsme odpadkovým košem (nejen) Evropy. Nechceme dál patřit mezi „čechy, kteří sežerou všechno“ a jsou tudíž ideálním zákazníkem pro všechny dodavatele, kteří se pro vytvoření ještě většího zisku neštítí sáhnout po nekalých praktikách.

Myslíte si, že jsme moc malí na to, abychom změnili svět? Není to pravda, každý z nás může svým vlastním přístupem změnit svět. Když se rozhodnete bojkotovat výrobu palmového oleje, přestanete kupovat výrobky, které ho obsahují, věřte, že se to za nějakou dobu projeví. Celé dnešní fungování světa je založeno na prostém byznyse. Vše je podřízeno zákonu přitažlivosti, každá akce vyvolává reakci, každá nabídka vznikne na základě poptávky, a pokud není poptávka, nabídka zaniká.

Zrovna tak to bude s naším bistrem. Pokud se v Jihlavě najde dost lidí, kteří jsou naladěni na podobné vlně, kteří k nám budou chodit a svými nákupy nás podporovat, bude následovat rozšiřování nabídky a udržení existence. Pokud ale o naše výrobky a služby nebude zájem, nebude poptávka, zanikne i nabídka.

Takhle to funguje všude a se vším. A proto vás vyzývám: „Nekupujte výrobky s palmovým olejem!“. Pomůžete tím zachránit planetu!

Pokračování příště...


O MĚ....

Jmenuji se Kateřina Pauzarová a bydlím s manželem a dvěma dětmi v obci Puklice u Jihlavy. Vystudovala jsem Střední hotelovou školu ve Velkém Meziříčí a hned po maturitě jsem využila příležitosti a odjela (i s mým budoucím manželem, tehdy spolužákem) na 4 měsíce na stáž do italského letoviska San Benedetto del Tronto. Do Itálie jsem se ihned zamilovala a toto středomořské okouzlení trvá dodnes. Po návratu z Itálie jsem začala pracovat ve francouzské firmě zabývající se mezinárodním obchodem s potravinářským zbožím. Během mého 18 letého působení v této firmě se ve mně taktéž prohlubovala empatie k francouzské kultuře a gastronomii. 

Vdala jsem se ve 26 letech a začala uvažovat o dítěti. Následovaly postupné změny stravy a životního stylu. Než se mi ve 30 narodilo první dítě, stihla jsem se stát členkou České mykologické společnosti a začala se věnovat houbám. Jak se mi postupně zaplňovala knihovna odbornou literaturou o houbách, bylinkách, výživě, józe a alternativní medicíně, tak se ruku v ruce rozšiřoval okruh lidí, kteří přinášeli do mého života nové poznatky. 

Když jsem pro své první dítě chtěla jen to nejlepší a nakupovala bio zeleninu a potraviny bez barviv a éček, mé okolí to komentovalo slovy: „Moc to přeháníš, co bude dělat, až půjde do školky, hned dostane nějakou alergii…“ Ale já to nevzdala. U druhého dítěte jsem sice dost polevila, ne ale z důvodu, že by se v mých požadavcích na kvalitu potravin něco změnilo. Příčinou bylo zjištění a pochopení, že nezáleží jen na jednotlivých složkách stravy, ale že existuje celá řada dalších aspektů, které významně ovlivňují úroveň našeho života a zdraví. Jsou to především naše myšlenky a emoce, které pro nás mohou být, stejně jako jídlo, jedem nebo lékem.   

Já sama jsem duší vegetarián, ale tělo to stále nechce pochopit. Ráda nakupuji ve zdravé výživě, avšak nepovažuji to za dogma. Přestože se snažím vyhnout fanatismu a upjatosti, jsou situace, ve kterých nejsem ochotná dělat kompromisy. Mám nastavené stopky na některé složky potravin. Seznam těchto stopek se postupně mění, vyvíjí a logicky odpovídá úrovni mých znalostí, zkušeností a stupni vývoje. 

Stopky, které mám nastaveny doma, platí i v bistru. Vařím a budu vařit jen z kvalitních surovin, bez náhražek a konveniencí. Snažím se o návrat k přírodě, který ovšem musí být slučitelný s normálním fungováním v dnešní společnosti (což je velmi těžké). Odmítám chemická barviva, palmový olej, glutamáty a nepoužívám mikrovlnku. V kontroverzních tématech, jako je např. škodlivost glutamátu, se stavím na stranu prevence, tedy do úplného objasnění ho pro jistotu nebudu používat. Navíc primárně odmítám konzumovat jakékoliv náhražky, protože jejich používání považuji za podvod a klamání zákazníka. Bohužel si dnešní společnost na tyto obchodní praktiky výrobců potravin (jejichž mnohdy jediným měřítkem je ukazatel zisku) natolik zvykla, že je považuje za normální. 

Já to ale nevzdám… 

 

facebook

Bistrot Catherine
Palackého 45
586 01 Jihlava

Prodejní doba: po-pá 9:00 - 14:00

tel.: 773 477 470
e-mail: info@bistrodc.cz